قشم با مساحتی معادل 1491 کیلومتر مربع به عنوان بزرگترین جزیرهی خلیج فارس شناخته می شود. این جزیره تا ساحل بندرعباس حدود 20 کیلومتر فاصله داشته و دارای طول جغرافیایی 88/55 درجه و عرض جغرافیایی 89/29 درجه می باشد.جزیره قشم علاوه بر دارا بودن جاذبه های گردشگری و مراکز خریدی که محصولات خارجی را با قیمتی ارزان عرضه می کنند، هتل هایی با قیمت های مقرون به صرفه نیز دارد؛ از این رو این جزیره سالانه میزبان مسافران زیادی از سراسر کشورمان است.
تاریخچه جزیره قشم
این جزیره از دیرباز بخشی از خاک ایران بوده و زندگی در آن جریان داشته است، در این مدت قشم به نام های متفاوتی از جمله ابرکاوان، کاوان (بنی کاوان) و لافت شناخته می شد.
در دوران سلطنت داریوش با حفر کانال سوز که منجر به متصل شدن دریای مدیترانه به دریای سرخ، جزیره قشم نیز اعتبار بیشتری برای ایران پیدا کرد و به یک مرکز بزرگ کشتی سازی تبدیل شد.در زمان ساسانیان که اعراب به ایران حمله کردند، قشم توانست حدود یک قرن مقاومت کند، اما سرانجام به تصرف سپاهیان اسلام درآمد. پس از حمله مغول به ایران، این جزیره دوباره به دست بیگانگان افتاد و این وضعیت ادامه داشت تا آنکه جزیره قشم به دست اتابکان مجددا به خاک ایران بازگشت. پس از آن جزیره قشم توسط پرتغالی ها اشغال شد، اما شاه عباس صفوی توانست این جزیره را دوباره به خاک کشورمان بازگرداند.
تاریخ پر فراز و نشیب این جزیره در دوره های بعد نیز ادامه داشت تا سرانجام در دورهی پهلوی قرارداد 1971 فیما بین کشور ایران و امارات امضا گردید و در سال 1971 میلادی ماموران ایران در این جزیره مستقر شدند.
گردشگری و جاذبه های جزیره قشم
دره ستارگان، قلعه پرتغالی ها، جنگل های حرا، گنبد نمکی، غار نمک، جزایر ناز، جزیره هنگام، قلعه و غارهای خربس، تنگه چاهکوه، اسکله بندر لافت، ژئو پارک قشم، چاه های لافت، روستای تاریخی کوشه، قلعه لافت، آب انبار بی بی، بام قشم، سد پی پشت، زیارتگاه بی بی مریم، سد و روستای گوران بعضی از جاذبه های تاریخی و طبیعی جزیره قشم است که بسیار مورد توجه گردشگران این جزیره می باشد.از جاذبه های طبیعی و تاریخی قشم که بگذریم، بازارهای این جزیره نیز به دلیل تنوع بالای محصولات خارجی و عرضهی این محصولات با قیمتی ارزان مورد توجه مسافران است. در این بین بازارهای درگهان از شهرت و محبوبیت بیشتری برخوردار است. هتل های قشم عمدتا سه و چهار ستاره هستند و قیمت های مقرون به صرفه ای نیز دارند، بطوریکه با هر بودجه ای می توان در قشم رزرو هتل کرد.
دره ستارگان
دره ستاره ها جای عجیبیه. وقتی واردش میشید انگار رفتید مریخ. یه سری صخرههای عجیب و غریب که سر به آسمون کشیدن و نشون میدن که میلیونها سال پیش، اینجا اتفاقات زمینشناختی پیچیدهای افتاده
در واقع شکلگیری دره ستاره ها به دلیل فرسایشه. میلیونها سال پیش که قشم از زیر آب اومد بیرون، این صخرهها در اثر باد و بارون به این شکل در اومدن
دره ستاره ها به شهر قشم خیلی نزدیکه و فقط ۲۰ کیلومتر باهاش فاصله داره. این یعنی نهایتا ۲۵ دقیقه رانندگی با ماشین.
قلعه پرتغالی ها
تاریخ حمله به جزیره قشم و تصرف آن توسط پرتغالی ها به زمانی بر می گردد که عثمانی ها با تشکیل امپراتوری خود راه ابریشم را از بین بردند و تقریبا ارتباط بین آسیا و اروپا قطع شد و از این جهت تجار کشورهای مختلف سعی کردند راهی دیگر برای این ارتباط پیدا کنند، در این میان پرتغالی ها به سمت آب های خلیج فارس آمدند و سعی کردند تا با قدرت های منطقه مانند ایران مقابله کنند و بتوانند به آب های خلیج فارس مسلط شوند؛ از این رو دریانوردان پرتغالی وارد خلیج فارس شدند و با بنا کردن قلعه های مختلف در جزیره قشم، جزیره هرمز و … به مدت 110 سال به این مناطق تسلط داشتند، قلعه مذکور در سال 1507 میلادی توسط دریانوردی به نام آلفونسو آلبرکرک بنا شد و بعد از گذشت بیش از یک قرن در زمان صفویه تسلط پرتغالی ها به خلیج فارس توسط شاه عباس شکسته شد و گفته می شود از آن زمان نیز نام این بندر به بندر عباس تغییر پیدا کرد؛ قلعه پرتغالی های قشم که امروزه بازدیدگان زیادی دارد، در بندر لافت این جزیره و در قسمت شمالی آن قرار دارد و در سال 1387 توسط احسان یغمایی کاوشگر و باستان شناس ایرانی کشف شد.
جنگل های حرا
جنگل حرا قشم بر طبق روایاتی که مردم محلی می گویند: این گیاه از اشک چشم آدم روییده است. حرا به افتخار دانشمند معروف ایرانی، بوعلی سینا؛ اسم گذاری شد. این درختچه در سواحل و مرداب های ساحلی مصر؛ عربستان؛ سواحل جنوب ایران دیده می شود. جنگل حرا در هشت منطقه حفاظت شده بین المللی ایران می روید که در این میان جنگل های همیشه سبز دریایی حرا در حاشیه شمال غربی قشم؛ از زیباترین گردشگاه های خلیج فارس به حساب می آید.
گنبد غارنمک (طولانی ترین غار نمکی جهان )
غار نمک در فاصله ۹۰ کیلومتری از شهر قشم قرار گرفته است و در بخش انتهایی جنوب غربی جزیره کوه گنبدی که به شکل 237 متر از سطح دریا فاصله دارد نیز واقع است. بهتر است بدانید که غار نمکی جزیره قشم یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی در هرمزگان است که مجموعه ای از زیبایی های منحصر به فرد را در خود جای داده است. وجود رگه های سفید نمک بر بدنه این کوه از دور منظره ای زیبا را نمایان می سازد. لازم به ذکر است که غار نمک هرمزگان در فاصله 2 کیلومتری از ساحل جاده همجوار خود قرار گرفته است.
جزایر ناز
جزایر ناز در نزدیکی سواحل شرقی جزیره قشم قرار گرفته است و از ساحل در حدود یک کیلومتر فاصله دارند. مساحت جزایر ناز قشم در حدود سه هکتار است و دیواره های صخرهای به ارتفاع ۵ تا ۱۰ متر اطراف آن را فرا گرفتهاست. جالب اینکه جزایر فاقد ساحل شنی است. این جزایر کاملاً مسطح بوده و با جزر آب، برای مدت کوتاهی باریکه ای از خشکی این جزایر را به جزیره قشم وصل میکند. بهتر است بدانید که جزایر ناز قشم متشکل از دو جزیره کوچک صخرهای است که در ساحل جنوبی جزیره قشم و ۲۲ کیلومتری شهر قشم در استان هرمزگان قرار گرفتهاست. جالب است بدانید که جزایر ناز جزو ژئوپارک جهانی قشم و یکی از عجایب هفتگانه این جزیره به شمار می روند. به گفته بسیاری از کارشناسان این منطقه در گذشته محلی برای استراحت ماهی گیران بوده است. امروزه به عنوان یکی از جاذبه های مهم گردشگری قشم شناخته میشود.
جزیره هنگام
جزیره هنگام از دهستانهای جزیره قشم است و مرکز آن روستای ماشی یا هنگام جدید است. دیگر روستاهای هنگام غیل و هنگام قدیم هستندهمچنین این جزیره در دو کیلومتری جنوب شرقی قشم قرار گرفته و نه کیلومتر طول و شش کیلومتر عرض دارد و به شکل مخروطی ناقص است
قلعه و غارهای خربس
این غار در پانزده کیلومتری شهر قشم در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه قرار دارد. در دل ارتفاعات روستای خربس، آثاری از معماری صخرهای دیده میشود که به عقیده برخی از محققین، نیایشگاه پیروان میترا و همچنین نیایشگاه آناهیتا (خدای آب) بوده است. قدمت این اثر به دوره مادها می رسد.
تنگه چاهکوه
تنگه چاهکوه در جزیره زیبای قشم قرار دارد و به عنوان یکی از عجایب هفت گانه در ۷۰ کیلومتری جزیره قشم به شمار می رود. برای رفتن به جزیره قشم که جزو مناطق گرمسیری ایران است، بهتر است از آب و هوای این جزیره مطلع شوید. اگر دوست دارید در بهار و تابستان به این جزیره بروید، بهتر است در جریان باشید که تابش شدید آفتاب و گرمی زیاد بسیار آزاردهنده است، چنین گرمایی را در هیج کجای کشور تجربه نخواهید کرد. اما در فصل های پاییز و زمستان که هوای قشم مطبوع تر است، سفر خوبی در انتظارتان خواهد بود
تنگه چاهکوه قشم دارای صخره ها و تندیس هایی است که به صورت طبیعی و بر اثر گذر زمان و به طور شگفت انگیزی بر اساس فرسایش سنگ های رسوبی زمین در دل کوه به صورت یکپارچه به وجود آمده اند. از لحاظ تاریخی نیز تنگه چاهکوه با عنوان دره مقدس چاهکوه مشهور است؛ اگر دلیل این تقدس را می خواهید بدانید، باید به گذشته های دور برگردیم، زیرا گذشتگان، آب این دره را بسیار مقدس می دانستند و برای شفای بیماری هایشان استفاده می کردند. چاهکوه در ابتدا عریض بوده و ارتفاع دیواره هایش نیز زیاد بوده است، به همین دلیل داخل دره نور کمی تابیده شده و همین امر باعث گردیده تا رفته رفته هم از عرض آن کاسته شود و هم عبور از میان آن دشوار گردد. در کف این دره نیز حفره های کم عمقی وجود دارند که محل ذخیره آب هاى جارى است. هرچه از سمت شمال به جنوب پیش بروید، دره کم عرض تر شده و شیب آن افزایش مى یابد و درانتها به شکل (وی) انگلیسی درآمده و مسیر بسیار صعب العبور مى شود.
اسکله لافت
روستای تاریخی لافت
روستای لافت یکی از جاذبههای گردشگری و جاهای دیدنی جزیره قشم است که پیشینهای تاریخی به بلندای حضور اولین انسان در جزیره دارد. این پیشینه تاریخی نشاندهنده قدمت جزیره است. بندر لافت زمانی محل پهلو گرفتن کشتیهای باربری بوده که از هند و کشورهای آفریقایی میآمدند و داستانهای زیادی برای گفتن دارد.
چاه های لافت
چاه های تلا لافت این چاهها با نامهای دیگری همچون چاههای بندر لافت، چاههای طلا و چاههای تل آب شناخته میشوند. اما کسانی که آن را چاههای طلا خطاب میکنند، به دلیل ارزش بالایی است که آب در این منطقه دارد.
این چاهها در دوران هخامنشیان با زحمت خیلی زیادی در دل سنگهای شیستی حفر شدهاند. البته به گفته برخی منابع امکان دارد قدمتشان به دوره مادها بازگردد. آنها را حفر میکردند تا آب زلال باران در آنها جمع شود و مردم بتوانند از این آب برای آشامیدن استفاده کنند. این چاهها در شیب یک تل ساخته شدهاند. این تل سطحی مرجانی دارد و آب باران را به سمت گودالها و چاههای حفر شده هدایت میکرده است. انتهای چاهها به لایههای گچی میرسیده است. همین موضوع سبب میشده تا آب برای مدتی طولانیتر خنک و سالم باقی بماند.
اما برخی دیگر معتقدند که حفر این چاهها به دوران پس از اسلام باز میگردد. گفته میشود خواجه کریم حاکم روستای لافت در 400 سال گذشته، به منظور جبران کم آبی منطقه، دستور حفر این چاهها را میدهد. بنابراین مردم روستا و غلامان این چاهها را حفر میکنند. آنها برای حفر چاههای تلا از تکنولوژی ذخیره آب پارسیان که در دوران هخامنشیان در این منطقه زندگی میکردند، الهام گرفتهاند